Saturday, May 3, 2008

Meló

Brisbane, 25°C derült idő. Ez van ma is, meg amúgy mindig. Sziasztok!


Másfél hete, szerdán elindultunk melót szerezni. Magyar tapasztalattal - bár hozzáteszem Angliában sincs ez másképp - ha ács melót keresünk, akkor nagy fatelepeken érdemes érdeklődni elérhetőségek iránt. Ez működött Baláékkal Szentendrén meg Angliában is, itt viszont nem. De inkább kezdjük az elején. Írtunk egy hirdetést és kinyomtattuk egy rakás példányban A4-es lapokra jó nagy betűkkel. Yellow pages - Yóhogy(!)
fatelepeket kinéz, bringa-vonat-bringa, helyszín, és a hidegzuhany:
itt ácsok nem vásárolnak, csak generálkivitelezők (builder-ek) - jött a válasz mindenhonnan.
Kössz Johnnyk, úgy feldobtatok ezzel az egybehangzó hírrel, így a tűző napon, hegyen-völgyön tekerve, hogy majd kiugrunk a bőrünkből örömünkben. Ayo! Na szóval az első nap rendesen odab**ott a lelkesedésünknek. Annyi jó hír azért volt hogy $18-ért óránként elmehettünk volna rönkfákat iparilag szeletelni. Ami lejött az egészből: a buildereket kéne hívni, hogy megadnák e a saját ács alvállalkozóik elérhetőségét, aztán ha megérti a builder hogy mit akarunk, meg hajlandó foglalkozni velünk a nyelvi nehézségekkel együtt is, továbbá hajlandó kiadni az ács kontaktját is, akkor felhívhatjuk az ácsokat hogy kell e neki ember. És mindezt kb 50x hogy legyen belőle 1 akinek pont kellhetünk... Vagy el lehet menni takarítani, meg ilyenek.
Nos, hogy akkor miért nem telefonálunk?: a probléma ezzel annyi, hogy angolra járunk, ergo támadhat némi kommunikációs probléma egy ilyen telefonbeszélgetés kapcsán :)) Személyesen egyrészt sokkal könnyebb másrészt látják a Johnnyk hogy kivel van dolguk. Míg telefonon se nem látnak, se nem értjük őket.
Hazaérve szerencsére eszünkbe jutott hogy annó amikor még Magyarországon gyűjtöttem össze a fatelepeket, akkor egy globál cég is bekerült a listába mivel a magyar képviselet Budakalászon van. (a történtek tükrében ez valami hihetetlen 'véletlen') az ausztrál honlapjukon közzéteszik a szerkezetkészítő partnerlistájukat (amúgy ezt is 'véletlenül' jutott eszünkbe megnézni - még Mo.-on)
Úgyhogy este itiner, csütörtökön meg elindultunk a megadott címekre. Első címen végre a reméltnél is jobb fogadtatás várt. Amit a következő csak még tovább űberelt...
Mint kiderült ez Queensland állam legnagyobb szeglemezes-tartó előregyártó üzeme.

Az ügyintéző hölgy hátraviszi a hirdetésünket, aztán megkérdi tudunk e várni mert lehet hogy most rögtön lenne állásajánlatuk (ekkor még nem tudtuk hogy van e egy vagy több saját brigádjuk akik netán összerakják az általuk előregyártott elemeket, vagy csak előregyártó műhelymunkáról beszélünk - úgyhogy vártunk) A megbeszélt időben pontosan jött is Bruce, meginterjúztatott, örültünk a lehetőségnek, és lebegtetve hagytuk, mondván hogy jövő héten visszaszól hogy lát e bennünk fantáziát avagy sem. Azt azért még hozzá kell tenni hogy jól sikerült az interjú. Krist óriásszínpad építő múltja meg a magyar láncfűrészes ácsolás is igen jó névjegy errefelé. Tovább bringáztunk a következő címre. Itt is nagyon jól fogadtak, és az összes többi helyen is a listáról.
Aztán jön egy hívás Bruce-tól (annyit értettünk hogy) a közelben vagyunk e még, meg vissza tudnánk e jönni. Visszamentünk, Yóhogy :P

Kiderült hogy műhelymelóról van szó, amihez marhára nem volt kedvünk (fedett, monoton, zajos meló) Igaz hogy ritka szarul álltunk anyagilag, de mivel még csak aznap szórtuk szét a hirdetésünk szerettünk volna időt hagyni hogy beérhessen a munkánk gyümölcse. Úgyhogy úgy döntöttünk hagyjuk magunkat körbevezetni a műhelyen az udvariasság végett, aztán kifejtjük hogy pontosan mi mit is szeretnénk. Amúgy ezt még Ti sem tudjátok, hiszen a hirdetés szövegéről még nem esett szó, hát itt az ideje:
Megbízható, alapos és lelkesen dolgozó magyar testvérpár szerkezetépítő ács csapathoz csatlakozna. (meg az adatok...)
...Na szóval Bruce... miután mindent megmutatott jött az igazság pillanata:
- mit szólunk hozzá?
elmondtuk hogy a hírdetéssel egybehangzóan mi az eredeti célunk és hogy elvállalnánk mert nincs pénzünk, de az iagazat megvallva ha kapunk egy jó ács ajánlatot, akkor elfogadnánk, és lehet nem érné meg így felvennie minket. Na ekkor leültetett az interjú szobában és megpróbált az állás előnyös oldalaival kedvet lehelni belénk. Ezt már nagyon nehéz volt elsimítani, de sikerült, és végül adott egy listát akiknek nagy valószínűséggel kellhet ember. Búcsú jó hangulatban, $16-ért mehetnénk bármikor szögbelövővel futószalagon házfalakat előregyártani.












Bringa vissza a vonathoz, tipli haza, lista első elemére rákeresünk, cím megvan, másnap péntek, ANZAC Day, munkaszüneti nap. Hozzáteszem nem kis körben mászkálunk melóért (50-60km) bringával meg vonattal, előre megszerkesztett álláshírdetéssel, amin a felsoroltakat összehozni is minimum 3 hét (egyéni vállalkozói, munkavédelmi ig.,...) Szóval ha valaki kicsit is odafigyel, akkor levágós hogy ezek a srácok tényleg dolgozni akarnak... Valszeg Bruce-nak ez feltűnt :))

ANZAC Day képekben:













Hétvégén megnéztük Gold Coast-ot.










































Hétfőn a lista első eleme előtt elmentünk az uccsó fatelepre ami még csütörtökön már nem fért bele. Na, ez Brisbane dombos részén volt, úgyhogy már a reggeli kezdés is fincsi volt bringával, ráadásul vmiért nem éreztem jól magam, alig éltem. A fatelepen meg nem akarták kitenni a hirdetésünk helyette kaptunk egy állásközvetítő kontaktot. "Remek". Tipli tovább a lista első eleméhez, aki egy builder. Ez is rohadt meredek volt, a címmel is probléma volt, úgyhogy rohadtul tele lett a ***unk az egésszel. Leültünk kajálni az árnyékba. Végül megtaláltuk a címet, egy kis építész iroda volt, segítőkész volt a Johnny, megadta az ács elérhetőségét, sőt miután elkértük a pillanatnyi melójuk címét azt is megadta. Elindultunk a címre. Vonat.... aztán bringa. Na ez Brisbane durván dombos részén van, külterület, erdő és az az igazi hullámzó út kb. 70m-es szintkülönbségekkel. Fel...le...fel...le... Mire odaértünk (az se volt egyszerű, de már nincs kedvem kifejteni) fogalmunk sem volt (legalábbis nekem) hogy hogy jutunk vissza, annyira lefáradtam. De legalább megvan a tag. Épp daruztak, kért fél órát. Megvártuk. Kiderült épp ma megy a következő helyszín terveiért ahol szüksége lesz ránk. Este visszaszól hogyan tovább. Örültünk mint majom a farkának. Visszafelé hátszelünk volt, és mint kiderült a lejtő is több volt mint az emelkedő, úgyhogy könnyen elértünk a vonatig. Hulla fáradtan estünk be a második két órára. A tag nem hívott vissza.

Kedden elmentünk a munkaközvetítőhöz amit az uccsó fatelep ajánlott, hát az a nap szörnyű volt. Viszonylag közeli címre vonatoztunk VOLNA, ha jött volna a vonat. De nem jött. Erről nem is írok részletesen, a lényeg hogy az egész napot elcsesztük vele, ráadásul az ügynökség akkora egy rakás zéró volt hogy már röhögtem kínomban. Az ács tag továbbra sem hív. Hazamentünk (ez sem volt egyszerű). A vonat nem ment végig mert valami balhé volt, úgyhogy még Yóhogy bringával voltunk, mert így legalább hazaértünk. Na ez volt az a pont hogy full betelt a pohár, nincs mit veszteni, jöhetnek a telefonok. Felhívtuk a ácsot, természetesen nem kell neki ember...ezt hagy ne minősítsem...
Nap vége, angol óra.

Szerda. Builderek kigyűjtése, nagylevegő, telefon órákon át. Meglepetés volt, hogy a telefonos hölgyek szépen beszéltek, úgyhogy nem volt para. Végül Bruce listájáról az egyik kontakt - mint utóbb kiderült - ács volt, nem builder. És ráadásul kellett neki ember. Azt azért hozzá kell tenni hogy Bruce-ra hivatkozva nem gyenge kapuk nyíltak meg...

És itt beszúrnék egy megjegyzést: attól még hogy a többiek nyitottsága egy idegenre az ismerősei ajánlásától függ, nem biztos, hogy ez a jó felfogás; és ez ellen mindannyian tehetünk... Peace

Az ács feleségével beszéltünk - Ő viszi az irodát. Az ácsot Craig Bond-nak hívják, ami a közismerten zéró névmemóriámmal együtt is első hallásra megjegyezhető. Craig Bond... ezt a nevet!! :)) Hihetetlen.
Megtudtuk hol melózik éppen, szerencsére közel, úgyhogy vonat, bringa, pikk-pakk ott voltunk, egyből megtaláltuk, és akkor a körülmények...
Először is óriási a ház, nem kicsiben nyomják a srácok. Craig és a srácok is fiatalok, barátságosak. Craig-gel fel sem merült hogy kellünk e. Alap volt. Ott helyben elkérte az adatainkat (adószám, bankszla.szám:)) Lebeszéltük hogy kedden kezdünk (mivel a hétfő Labour Day, munkaszüneti nap) Kéziszerszám elegendő, a többit adja, mindketten kellünk, közel van, autó nélkül is vihető,...
Szóval Happy End :))


Végül néhány kép Brisbane-ben:




























19 comments:

Unknown said...

na ennek mind orulok. kis vélemény:
ricsi:
"attól még hogy a többiek nyitottsága egy idegenre az ismerősei ajánlásától függ, nem biztos, hogy ez a jó felfogás; és ez ellen mindannyian tehetünk... Peace"

-szerintem meg létezik egy ugynevezett kezdeti bizalmi szint, ami igenis kell ahhoz, hogy egy félreérthető első benyomás reális képet alkosson. te sem engednéd, hogy egy sivatag közepén élő mosolygós alak aki előpattan a semmiből, beletöltsön egy ismeretlen folyadékot egy lerobbant limuzinba, ami em a tiéd te fizetnek neked, hogy átvidd a sivatagon. De ha én felhivlak és azt mondom neked, hogy bizhatsz a bugrisban, akkor konnyedebb szivvel engeded. Ha már másodszor látod a bugrist, még jattot is adnál neki...
szerintem ez rendjén van igy...

nem?

bricsi said...

Ciao Mis,

Mi is örülünk, ehh :))

A nyitottság kérdéséhez röviden:
- nem mondtam hogy nem létezik "kezdeti bizalmi szint" avagy hogy a nyitottság egyenlő lenne a butasággal.
- nem szűkítettem le a teljességet.

Vajon miért szól majdhogynem teljes egészében a hozzászólásod csak erről? Vajon miért tekinted az egésznek csak egy részét, és miért pont a végletét?

Remélem nem sértettelek meg ezzel Téged vagy Bárki mást, mert akkor többet ártott mint használt.

Peace Happy Love - de tényleg!

Unknown said...

Szia riics!
csak azt probáltam érzékeltetni, hogy szerintem fontosak a számunkra fontos emberek vélményei adott kérdésben. Lehet ez egy tanács, hogy melyik rucit vegyuk fel egy bulira, de lehet ez az is, hogy kit vegyunk fel egy melora...nem értem ez ellen miért kéne valalmit tenni..ahogy te irtad, lehet hogy félreértek valamit és elbeszélunk egymás mellett...

én ezt abszolut nem sértésnek irtam se nem vettem toled...távol áll tolem..az egézséges érvelést megegyenesen imádom..csak nem értettem, hogy hogyan gondoltad ezt..nem volt világos... és télleg peace!
amugy klasszak a fotok is! a panorama képeket mivel csináljátok? vagy photoshop croppok? nem hinném...

peco ugyben nem irtatok semmit! ocean view? vagy mi lesz a kéroval?

Unknown said...

amugy meg TÉLLEG tokjo olvasni a blogot..kár hogy nincs idotok gyakrabban frissiteni..azér biztosamiziher én naponta csekkolom....hátha...

misike

kris:
angolora kezdeti nehézségei csokkennek???

Rita said...

Rics!

Gratula a melóhoz, örülök, hogy sinen vagytok!

Szevasztok

Ui: olyan eső volt ma itt, hogy az autópályán alig lehetett menni. Nálatok milyen az idő? :D

Peter said...

Upsz, még a Rita volt bejelentkezve, sry! X voltam

:D

bricsi said...

Ayo Srácok,

Misi, thx a hozzáállást!
Arra gondoltam az eredeti kérdéses megjegyzéssel, hogy sok jó dologról láttam embereket lemaradni az általános nyitottságuk miatt...
ki nem alakult baráti kapcsolatok, meg nem tapasztalt örömök, elszalasztott remek munkaerők.

Kecóval az van hogy full zérón vagyunk anyagilag. Épp jókor jött a meló. Úgyhogy egy ideig nincs lehetőség továbbállni. Csak úgy nagyságrendileg: a szobánk havi több mint 200rongy. Ha házat bérelsz másfél hóval indítasz + számlán annyi további zseton hogy a tulajban fel se merüljön a kétely hogy netán nem tudsz fizetni.
Érdemeseb lenne egy hajót venni hitelre, azon lakni, és annak fizetni a részleteit...

X, itt nem esett már yó ideje. Az 'alig lehet menni' zuhé flash miatt irigyellek - szeretem. :))

Ne csak yók legyetek!

Unknown said...

na mosmá télleg
ricsi kris
hogyan csinaljatok a
panorama képeket hékások?????

m.

Turcsán Szabolcs said...

Halló-halló!
Durván külditek srácok!! Értetlenkedek itt a porsivatagban, de feltenném kérdéseimet inkább, nehogy kifurkálják az oldalamt:
-mi az az ANZAC day?
-mi van az angoltanár kezében a képen?
-hogy AUban hétfőn volt a labour day, mikor nálunk csütörtökön?? azt vágom, hogy van egy vasárnap/hétfő vonal valahol az óceánon, nade csütrtök-péntek-szombat-vasárnap hétfő vonalról még nem hallottam :D
(persze bármi megeshet, jól el vagyunk mink vágva itten a nagyvilágtú)
szab

Bernhardts in Australia said...

Misinek:

A panorámaképeket szintén a telefonokkal készítjük, mint az összes többi képet is...van rajta ilyen funkció. A K750-en (Rícs) és a K800-on is (enyém). A képek 3 részből állnak. Egymás után készíted őket, balról-jobbra haladva. Megcsinálod az első fotót...elmenti automatikusan...a második kép készítésekor a kijelző bal oldalán, függőleges irányban (kicsit "áttetsző" kivitelben) folyamatosan mutatja az előző kép jobb szélét. Ezt illeszted össze az éppen látható képpel a kijelzőn...az illesztés a legnehezebb természetesen. Nincs remegő kéz és érdemes már az első képnél, vagy akár már a legelején kinézni két olyan pontot, ami feltehetőleg jó helyen lesz és használható is. Pl.: egy fa, egy torony, bármilyen fix pont. Ha ez esetleg még függőleges is, akkor nyert ügyed van! :) A harmadik kép elkészítésénél ugyan ez történik és akkor a második kép szélét látod a bal oldalon...stb. Után a telefon automatikusan összeilleszti a három képet. Szerencsére van olyan jó a szoftver, hogy "összemossa" egy kicsit őket, így nem tiszta illesztést is meglepő módon képes jól, alig észrevehetően eltüntetni.
Remélem kimerítő a válasz! Amúgy sok évi Nokia használat után azt kell mondjam az Ericsson messze jobb telefon. Legalábbis én maximálisan elégedett vagyok ezzel a modellel. A videó funkció lehetne valamivel jobb minőségű azt hiszem...
No ennyit erről! :)))


Szabolcs:

Te vagy az egyetlen, aki megkérdezte mi az az ANZAC day, bár kétlem hogy sokan tudnák.
Australia New Zealand Army Corp
Azokat a hazatérő katonákat, csapatokat ünneplik és tisztelegnek előttük, akik a történelem során "hősiesen" visszatértek hazájukba, családjukhoz. (II. világháború, Észak-Dél Korea, Vietnam, Kelet Timor, Afganisztán...stb) Hogy ezzel mennyire szimpatizálok, aki képes volt 10.000HUF-os büntetést fizetni és egy fél napot lehúzni a börtönben, hogy ne legyen katona...gondolhatjátok! :)

Játék:
A tanár (Luke) a legjobb itt a suliban. Ő az állandó tanárunk és kiejtés mániás...imádom az óráit! :) A kezében egy szójátékot tart. Műanyag doboz, benne 16 kis kocka, mindegyik kockán (mindegyik oldalán egy) 6 különböző betű. Összerázod, megkevered őket, hogy mindegyik kocka elmozduljon eredeti helyéről, majd finoman tovább rázva, visszarázod a kockákat a doboz aljában kimélyített helyükre. Leveszed a doboz tetejét és két perc alatt annyi angol szót kell leírnod, aminnyit csak ki tudsz olvasni a 16 kocka felső oldalán látható 16 betűből! Rícsel mi vittük a prímet...mondanom se kell! :))

Munka ünnepe:
A munka ünnepét itt ellentétben Magyarországgal mindig, minden május első hétfőjén tartják. Így lehet időeltolódás! :))

Unknown said...

fu
koszike
ez kiralysag....
tripla szeles latoszog.

a nyelvi játékot ismerem, volt ilyen magyar betukkel is régen...

éljenek a magyar ácsok!

Unknown said...

gyerekek ne tunjetek el mi van emrre jartok mit csinaltok....??????

eltejelet akarunk!!!

misike

bricsi said...

Szia Misi,

sorry, igazad van. Elkoltoztunk es egyelore nincs internet eleresunk. Amint lesz, jelentkezunk. Hetes nagysagrendrol van sajna szo (kb. 2-3).

Addig is kitartast, es hazai GDP novelest :P

Geza Kallo Chartist and Professional Trader said...

Sziasztok!
Most ajánlotta valaki a blogotok, gratula hozzá! :)
Jók a képek is, és nagyon ügyesen menedzselitek magatok! Sajna mi is szembesültünk vele, hogy ha nincs referenciája az embernek, akkor elég húzós bármit is elérni. De ha már benne vagy a rendszerben, akkor már sirály... :)
Én is várom a további beszámolót, hová kerültetek, milyen az új kégli?
Minden jót:
Judit (szintén Brisbane-ből)

RacsIst said...

Sziasztok!

Mi újság odakint? Ennél egy kicsit többet írhatnátok! Nem kell regény, csak sűrűn rövid hír egy-egy képpel.
Üdv ILi és ISt

Unknown said...

Nincs a laptopban wifi? már tényleg több mint egy hónapja csend van...

bricsi said...
This comment has been removed by the author.
bricsi said...

Megirtuk hogy nincs interneteleresunk:
"Elkoltoztunk es egyelore nincs internet eleresunk. Amint lesz, jelentkezunk. Hetes nagysagrendrol van sajna szo (kb. 2-3)."

Erre Te:
"Nincs a laptopban wifi? már tényleg több mint egy hónapja csend van..."

Szerinted?

...Pedig akar irhattal is volna magadrol, akar ide, akar a szemelyes email cimunkre (az enyem: b.ricsi@gmail.com) vagy akar a miahelyzetitthon nevu blogra aminek az elerhetoseget mindenki megkapta.

De ha Te nem irsz magadrol, akkor miert varod el ugyanezt mastol?

Plane ha tudod roluk hogy nincs lehetoseguk ra.

Tudod ilyenkor fogalmazodik meg bennem hogy full yo a teljesseg ezen a bolygon, de hogy az aranyok nem stimmelnek - az tuti biztos...

ui: stilus no comment

Unknown said...

ával, hogy naponta ellenorizzem mi van veletek... most már aggodom.
Remélem minden rendben va nveletek es csak a napi robot és az angol nyelvtanfolyam vesz ki beloletek ennyit...
valaki kozkinccsé tenné az itthon maradtak blogcimet?? hatha oda be tudtak jelentkezni a srácok....

legyetek jok. De ha ezt olvassátok az azt jelenti, hogy valahol egy pillanatra nethez jutottatok. tehát éltek. Tehát minden oké.
Itt szerintem most melegebb van mint nálatok. Nappal 38 az milyen????
kris szerint az meg nalatok is ritka..ha igen, holnaptol gyujtogetek a jegyre....

yonapot!
m.